Makau: manggihan kota Cina nu boga Portugis salaku basa resmi

John Brown 19-10-2023
John Brown

Neuteup ka deukeut, siga alun-alun di Portugal atawa sababaraha kota tepi laut di Brazil geus dipindahkeun ka sisi séjén dunya. Urang ngobrol ngeunaan Makau, kota anu jarakna 70 kilométer ti Hongkong.

Wilayah ieu mangrupa enclave kolonial Portugal, nalika bangsa Portugis nyekel kadali komersil Cina kidul, nepi ka Inggris ngusir aranjeunna dina 1842. Anglo-Saxon bakal cicing salila hiji satengah abad, nalika raksasa Asia meunangkeun deui kadaulatan dina 1999.

Ngaranna asalna tina déwi laut "Matsu". Pribumi percaya yén anjeunna parantos ngaberkahan palabuhan sareng éta sababna aranjeunna nyiptakeun kuil pikeun ngahargaan dirina. Ngan ku datangna Portugis, alatan kabingungan, aranjeunna tungtungna disebut tempat Amaquão, nu tungtungna jadi Makau.

Sajarah singket Makau

Kiwari, Makau dianggap a Wewengkon struktur administrasi husus Cina urang, sarupa jeung Hongkong. Nagara kota ngajaga pamaréntahanana sorangan, kalebet sistem hukum, pasukan pulisi, sareng artos. Cina tanggung jawab pikeun pertahanan jeung urusan luar nagri.

Taun 1516, padagang Portugis anjog ka éta loka sarta mimiti ngagunakeun éta minangka palabuan dagang jeung Cina. Ku alatan éta, éta téh padumukan Éropa pangkolotna di Wétan Jauh.

Sapanjang 400 taun ka hareup, Portugal ngajaga kakawasaan Makau, ngadegkeun ékonomi dumasar kana perdagangan, perikanan jeung tatanén. Dina mangsa éta, Makau jantenpusat penting pertukaran budaya antara Cina jeung dunya barat, ngamekarkeun budaya unik nu ngagabungkeun pangaruh Cina jeung Portugis.

Tempo_ogé: 5 Tanda Ieu Témbongkeun Lamun Babaturan Anjeun Cinta Ka Anjeun

Taun 1849, Portugal memproklamirkan Macao kamerdikaan ti Cina. Sanajan kitu, teu dugi 1887 nalika Cina sapuk yén Portugal bisa nempatan Makau dina hiji perjangjian disebut Lisbon Protocol. Taun 1999, Makau dipulangkeun ka Cina minangka wewengkon administratif husus.

Naon basa resmi Makau?

Basa resmi nagara kota ieu nyaéta Kanton Cina jeung Portugis, kalawan vérsi sorangan katelah Macao Portugis, nu boga pangaruh Kanton, Malayu atawa Sinhala, alatan kanyataan yén nagara-nagara tempat basa ieu diucapkeun ogé diatur ku Portugal.

Sanajan Portugis mangrupa hiji nagara. basa resmi di Macao, ngan 7% tina populasi lokal nyarios eta fluently sarta 3% populasi nyarita salaku basa munggaran. Mayoritas populasi nyarita Cina Kanton. Jalan-jalan ngawétkeun ngaran Portugis maranéhanana, kalayan pengumuman dina basa Cina-Kanton jeung dina Portugis, nu kumaha oge bakal tetep basa resmi nepi ka 2049.

Teu kawas Hong Kong, dimana basa Inggris wajib, warga Makau teu wajib nyarita. Portugis, iwal ti nu nyekel jabatan publik. Sadaya dokumén resmi dikaluarkeun dina basa Portugis sareng Kanton Cina. Sajaba ti éta, sistem hukum naeta lolobana dumasar kana panerapan Portugis.

Las Vegas Cina

Kiwari, Makau dipikawanoh pikeun industri kaulinan sarta pariwisata, kalawan sababaraha casinos pangbadagna di dunya. Tapi, kota ieu ogé beunghar budaya jeung warisan, jeung pangaruh ti duanana budaya nu dihijikeun di dinya.

Tempo_ogé: Naon harti sabenerna tina Tangkal Natal? Panggihan di dieu

Ku kituna, wewengkon ieu kawentar ku arsitektur kolonial Portugis, festival budaya jeung gastronomic na, sarta pikeun na campuran unik tina agama, kaasup Budha, Taoisme, Kristen jeung Konghucu. Ku alatan éta, campuran unik tina pangaruh budaya Cina jeung Portugis ngarah ka kreasi kota unik tur vibrant.

John Brown

Jeremy Cruz mangrupakeun panulis gairah sarta avid traveler anu boga minat jero dina kompetisi di Brazil. Kalayan latar dina jurnalistik, anjeunna parantos ngembangkeun panon anu ati-ati pikeun mendakan permata anu disumputkeun dina bentuk kompetisi unik di sakumna nagara. blog Jeremy urang, Kompetisi di Brazil, fungsi minangka hub pikeun sagala hal nu patali jeung rupa contests sarta acara lumangsung di Brazil.Didorong ku kanyaahna pikeun Brazil sareng budayana anu séhat, Jeremy tujuanana pikeun ngajelaskeun rupa-rupa kompetisi anu sering teu diémutan ku masarakat umum. Ti turnamén olahraga anu pikaresepeun dugi ka tantangan akademik, Jeremy nyertakeun sadayana, nyayogikeun pamiarsana pandangan anu wawasan sareng komprehensif kana dunya kompetisi Brasil.Leuwih ti éta, apresiasi jero Jeremy pikeun kompetisi dampak positif bisa boga ka masarakat drive anjeunna ngajajah kauntungan sosial anu timbul tina acara ieu. Ku nyorot carita individu jeung organisasi nyieun bédana ngaliwatan kompetisi, Jeremy boga tujuan pikeun mere ilham pamiarsa na aub tur nyumbang kana ngawangun kuat tur leuwih inklusif Brazil.Nalika anjeunna henteu sibuk milarian kompetisi salajengna atanapi nyerat tulisan blog anu pikaresepeun, Jeremy tiasa dipendakan neuleumkeun dirina dina budaya Brasil, ngajalajah bentang anu indah di nagara éta, sareng ngaraosan rasa masakan Brasil. Kalawan kapribadian vibrant sartaDedikasi pikeun ngabagi anu pangsaéna tina kompetisi Brazil, Jeremy Cruz mangrupikeun sumber inspirasi sareng inpormasi anu dipercaya pikeun anu milari sumanget kompetitif anu mekar di Brazil.