Naha anjeun terang mana basa pangkolotna di dunya?

John Brown 22-10-2023
John Brown

Hésé pisan ngabayangkeun dunya tanpa komunikasi. Ku kituna, ciri inteligensi anu paling gedé anu dipiboga ku manusa nyaéta kamampuh komunikasi, boh lisan boh tulisan.

Sanaos mustahil pikeun ngalacak asal-usul basa manusa tanpa bukti tinulis, urang terang yén aya kajadian anu penting dina sajarah umat manusa antara 100.000 jeung 50.000 taun ka tukang, nalika bukti mimiti "peradaban" kapanggih, kayaning seni ritual jeung artefak.

Sanajan ieu, teu mungkin pikeun mastikeun persis nalika basa lisan mimiti. mucunghul dina silsilah manusa , catetan ditulis pangkolotna basa tanggal leuwih ti 2.000 taun.

Sanajan taya sahijieun basa ti jaman éta anu dipaké kiwari, sababaraha di antarana dipercaya ngagambarkeun wangun pangkolotna tina sababaraha basa ayeuna.

Naon basa pangkolotna di dunya?

Basa Akkadia mangrupa basa pangkolotna anu kacatet. Basa Semit Wétan anu geus punah (basa Semit ayeuna nyaéta Ibrani, Arab, jeung Aram) anu raket patalina jeung Sumerian.

Tempo_ogé: Naon hartina sabenerna emoji haté jeung titik di handap?

Ku kituna, éta téh mangrupa basa Semit tinulis munggaran, ti kira-kira 2.500 taun SM. Sanajan basa ieu dingaranan kota Akkad atawa Akkad, nu mangrupa puseur penting peradaban Mesopotamia antara 2334 jeung 2154 SM, basa Akkadia saméméh ngadegna Akkad.

Saméméh éta.punah dina abad ka-1 nepi ka abad ka-3 SM, basa Akkadia mangrupa basa pituin sababaraha bangsa Mesopotamia, saperti Babilonia jeung Kaldea.

Tulisan Basa Akkadia

Basa Akkadia nyandak , ditulis, sistem cuneiform Sumeria, hiji sistem anu teu sapinuhna nyaluyukeun jeung karakteristik basa ieu.

Sabenerna, nulis mimitina ngagunakeun ideograms, simbol anu nganyatakeun hiji gagasan tinimbang hiji kecap atawa sora jeung, kawas kitu, Téhnisna tiasa kahartos dina basa naon waé.

Tapi, nalika sistem ieu dimekarkeun, juru tulis Sumerian masihan nilai suku kata kana tanda dumasar kana kumaha kecap disada dina basa.

Contona, gambar sungut ngalambangkeun kecap "ka" sahingga tanda bisa ngagambarkeun suku kata "ka" dina sagala kecap ngandung suku kata éta.

Disseminasi basa

Akkadians anjog ka Mesopotamia ti kalér jeung bangsa Semit. Ngaran-ngaran basa Akkadia munggaran anu kacatet dina naskah-naskah Sumerian asalna ti 2800 SM, nu nunjukkeun yén, sahenteuna dina waktu éta, jalma-jalma nu basa Akkadia geus netep di Mesopotamia.

Tempo_ogé: Kumaha terang upami jalma éta bohong? tingali 7 tanda

Papan-papan kahiji ditulis sagemblengna dina basa Akkadia maké basa Akkadia. sistem cuneiform tanggal deui ka 2400 SM, tapi teu aya pamakéan tulisan signifikan tina Akkadia saméméh 2300 SM

Jadi nalika Kakaisaran Akkadia kabentuk dina Sargon I,pentingna basa jeung pamakéanana dina dokumén tinulis tumuwuh nepi ka jadi basa dominan di Mesopotamia pikeun leuwih sarébu taun. Balukarna, basa Akkadia ngalihkeun pamakéan basa Sumeria kana naskah-naskah hukum atawa agama.

Sajaba ti éta, firaun Mesir jeung raja Hittite dipercaya ngagunakeun basa Akkadia pikeun komunikasi. Pajabat Mesir ogé nulis Akkadia dina urusan maranéhna jeung vassal maranéhanana di Suriah, sarta lolobana surat kapanggih dina el-Amarna ogé ditulis dina basa éta.

Iraha Akadian punah?

The basa Akkadia punah dina awal milénium munggaran Masehi, ku kituna sakabéh data nu dipikawanoh ngeunaan fonologi na geus direkonstruksi ku deciphering tablet cuneiform dumasar kana informasi tina basa Semitik kirang kuna.

Dina tablet cuneiform kapanggih dina wewengkon wewengkon. Akkadia Di Mesopotamia kuno, henteu ngan ukur inpormasi ngeunaan kahirupan jalma-jalma anu katingali, tapi ogé inpormasi ilmiah sareng matematika.

Tah ieu data ngeunaan Akkadia dikumpulkeun ampir tilu ratus taun anu ngamungkinkeun urang ngabayangkeun naon ieu. basa kuna éta kawas.

John Brown

Jeremy Cruz mangrupakeun panulis gairah sarta avid traveler anu boga minat jero dina kompetisi di Brazil. Kalayan latar dina jurnalistik, anjeunna parantos ngembangkeun panon anu ati-ati pikeun mendakan permata anu disumputkeun dina bentuk kompetisi unik di sakumna nagara. blog Jeremy urang, Kompetisi di Brazil, fungsi minangka hub pikeun sagala hal nu patali jeung rupa contests sarta acara lumangsung di Brazil.Didorong ku kanyaahna pikeun Brazil sareng budayana anu séhat, Jeremy tujuanana pikeun ngajelaskeun rupa-rupa kompetisi anu sering teu diémutan ku masarakat umum. Ti turnamén olahraga anu pikaresepeun dugi ka tantangan akademik, Jeremy nyertakeun sadayana, nyayogikeun pamiarsana pandangan anu wawasan sareng komprehensif kana dunya kompetisi Brasil.Leuwih ti éta, apresiasi jero Jeremy pikeun kompetisi dampak positif bisa boga ka masarakat drive anjeunna ngajajah kauntungan sosial anu timbul tina acara ieu. Ku nyorot carita individu jeung organisasi nyieun bédana ngaliwatan kompetisi, Jeremy boga tujuan pikeun mere ilham pamiarsa na aub tur nyumbang kana ngawangun kuat tur leuwih inklusif Brazil.Nalika anjeunna henteu sibuk milarian kompetisi salajengna atanapi nyerat tulisan blog anu pikaresepeun, Jeremy tiasa dipendakan neuleumkeun dirina dina budaya Brasil, ngajalajah bentang anu indah di nagara éta, sareng ngaraosan rasa masakan Brasil. Kalawan kapribadian vibrant sartaDedikasi pikeun ngabagi anu pangsaéna tina kompetisi Brazil, Jeremy Cruz mangrupikeun sumber inspirasi sareng inpormasi anu dipercaya pikeun anu milari sumanget kompetitif anu mekar di Brazil.