6 basa pangkolotna di dunya anu masih diucapkeun di sababaraha nagara

John Brown 23-10-2023
John Brown

Komunikasi mangrupa bagian konci tina sajarah manusa. Malah dina mangsa rékaman mimiti kahirupan calakan di Bumi, individu ngagunakeun sapuan, gambar jeung grunts pikeun komunikasi. Kana waktu, ieu mekar jadi basa. Ayeuna, kumaha ogé, sababaraha basa pangkolotna di dunya masih dianggo.

Tempo_ogé: Naha anjeun terang yén aya Poé Saudade? Nyaho tanggal commemorative ieu

Jelas, jumlah panyatur basa ieu turun unggal taun, sabab ngulik éta tiasa janten tugas anu sesah kusabab kurangna alat pikeun ngalakukeunana. Sababaraha basa ngan ukur gaduh catetan anu ditulis, nempatan daun anu rapuh atanapi bahkan dipahat dina batu anu teu dihargaan.

Teu siga seueur anu sanés, basa ieu sanés pangaweruh umum, sawaréh dipohokeun sapanjang évolusi peradaban. Sajarahna, kumaha oge, kacida berhargana, nepi ka masih aya nu ngadedikasikeun kana domainna.

Pikeun leuwih paham ngeunaan eta, diajar ayeuna ngeunaan sababaraha basa pangkolotna di dunya, nu masih dipake. di sababaraha nagara.

6 basa pangkolotna di dunya masih keneh dipake

1. Ibrani

Poé anu pohara populér, basa Ibrani teu dipaké dina kahirupan sapopoé kira-kira taun 400 Masehi, jadi dilestarikan dina liturgi urang Yahudi di sakuliah dunya. Ku tumuwuhna Zionisme sapanjang abad ka-19 jeung ka-20, kumaha oge, basa ieu dihirupkeun deui, sahingga jadi basa resmi Nagara Israel.

Malah.Sanaos aya versi modéren, panyatur asli tina basa ieu ogé tiasa ngartos Perjanjian Lama sareng lampiranna, contona. Kiwari, basa Ibrani Modern dipangaruhan ku basa Yahudi séjénna saperti Yiddish.

2. Basa Basque

Basa ieu masih diucapkeun ku sababaraha urang Basque di wewengkon nu tangtu di Spanyol jeung Perancis, tapi béda pisan jeung basa Romawi lianna, kayaning Perancis jeung Spanyol sorangan, atawa basa séjén di dunya.

Tempo_ogé: Panggihan asal-usul sareng saha anu ngadamel snowman munggaran di dunya

Sapanjang sababaraha dekade, para sarjana nyobian ngahubungkeun antara basa Basque sareng basa-basa sanés anu sigana caket, tapi teu aya téori anu gaduh katerangan anu ngayakinkeun. Saeutik anu dipikanyaho nya éta geus aya saméméh mecenghulna basa-basa Roman, nyaéta saméméh basa Latin.

3. Farsi

Cukup langkung populer, Farsi masih seueur dianggo ku urang Afghanistan, Iran sareng Tajikistan. Sacara téknis, basa Pérsia sarua jeung Farsi, ngan béda ngaran.

Ieu basa téh turunan langsung ti Persia Kuna, basa Karajaan Pérsia. Versi modérn bentukna kira-kira taun 800 Masehi, jeung teu saperti basa-basa modéren, ti harita teu robah pisan.

Ieu hartina panyatur basa Pérsia bisa maca tulisan dina taun 900 M. leuwih gampang batan panyatur basa Inggris nalika maca karya asli Shakespeare.

4. Irlandia Gaelik

Saeutik pisan anu masih nyarios basa IrlandiaGaelik sakuliah dunya, sarta jumlahna ngumpul di urang Irlandia. Sajarahna, kumaha oge, gede pisan. Basa éta mangrupa bagian ti golongan Celtic tina basa Indo-Éropa, sarta geus aya di kapuloan Britania Raya lila saméméh Jérmanik.

Ti Gaelik asalna Gaelik Skotlandia jeung Manx ti Pulo Man. Sastra vernakularna langkung kolot tibatan di Éropa Kulon. Beda jeung sakuliah buana nu nulis dina basa Latin, urang Irlandia nimukeun basa sorangan pikeun nulis jeung nyarita.

5. Georgian

Sapertos seueur misteri anu sanés, daérah Kaukasus masih janten sumber kapanasaran pikeun seueur ahli basa, anu neruskeun misi pikeun ngabongkar basa anu paling hese di dunya. Di tilu nagara di Kaukasus kidul, Arménia, Azerbaijan jeung Géorgia, basa nu dipaké nyaéta Indo-Éropa, Turki jeung Cartevelian.

Géorgia, sabalikna, nyaéta basa Cartevelian panggedéna, sarta éta ngan basa di wewengkon nu mibanda aksara heubeul. Salian ti geulis pisan, éta ogé geus kolot pisan, konon diadaptasi tina basa Aram kira-kira abad ka-3 SM

6. Tamil

Tamil diucapkeun ku 78 juta jalma di sakuliah dunya, sarta mangrupa basa resmi nagara-nagara saperti Singapura jeung Sri Lanka. Ieu mangrupikeun hiji-hijina basa klasik anu masih aya di dunya modéren.

Asalna tina bagian tina kulawarga basa Dravida, anu kalebet sababaraha basa pituin Kulon sarengIndia kalér-wétaneun, Tamil diakuan salaku basa resmi nagara India Tamil Nadu. Sababaraha panalungtik geus manggihan tulisan dina basa ieu asalna ti abad ka-3 SM.

Geus dipaké ti harita. Beda jeung basa Sanskerta, basa India nu teu dipaké sanggeus taun 600 Masehi, basa Tamil masih kénéh mekar, jeung kiwari mangrupa basa ka dua puluh nu panglobana dipaké di dunya.

John Brown

Jeremy Cruz mangrupakeun panulis gairah sarta avid traveler anu boga minat jero dina kompetisi di Brazil. Kalayan latar dina jurnalistik, anjeunna parantos ngembangkeun panon anu ati-ati pikeun mendakan permata anu disumputkeun dina bentuk kompetisi unik di sakumna nagara. blog Jeremy urang, Kompetisi di Brazil, fungsi minangka hub pikeun sagala hal nu patali jeung rupa contests sarta acara lumangsung di Brazil.Didorong ku kanyaahna pikeun Brazil sareng budayana anu séhat, Jeremy tujuanana pikeun ngajelaskeun rupa-rupa kompetisi anu sering teu diémutan ku masarakat umum. Ti turnamén olahraga anu pikaresepeun dugi ka tantangan akademik, Jeremy nyertakeun sadayana, nyayogikeun pamiarsana pandangan anu wawasan sareng komprehensif kana dunya kompetisi Brasil.Leuwih ti éta, apresiasi jero Jeremy pikeun kompetisi dampak positif bisa boga ka masarakat drive anjeunna ngajajah kauntungan sosial anu timbul tina acara ieu. Ku nyorot carita individu jeung organisasi nyieun bédana ngaliwatan kompetisi, Jeremy boga tujuan pikeun mere ilham pamiarsa na aub tur nyumbang kana ngawangun kuat tur leuwih inklusif Brazil.Nalika anjeunna henteu sibuk milarian kompetisi salajengna atanapi nyerat tulisan blog anu pikaresepeun, Jeremy tiasa dipendakan neuleumkeun dirina dina budaya Brasil, ngajalajah bentang anu indah di nagara éta, sareng ngaraosan rasa masakan Brasil. Kalawan kapribadian vibrant sartaDedikasi pikeun ngabagi anu pangsaéna tina kompetisi Brazil, Jeremy Cruz mangrupikeun sumber inspirasi sareng inpormasi anu dipercaya pikeun anu milari sumanget kompetitif anu mekar di Brazil.