Naon bedana phenotype sareng genotype? Tempo katerangan basajan

John Brown 19-10-2023
John Brown

Genétika mangrupa Élmu anu terpadu jeung Biologi anu tujuan utamana nyaéta pikeun mikanyaho transmisi karakteristik mahluk hirup ka turunanna, nalungtik aspék katurunan. Dina hal ieu, penting pikeun leuwih paham kana sababaraha konsép, saperti bédana antara fénotip jeung genotip.

Sacara umum, definisi ieu mangrupa dasar pikeun ngarti kana fénoména turunan, boh tina segi observasi fisik boh dina panalungtikan leuwih husus, kayaning tés DNA jeung tés getih. Ngaliwatan conto, urang bisa diajar tina katerangan basajan. Diajar langkung seueur inpormasi di handap:

Tempo_ogé: Pilarian naha ieu mangrupikeun 10 mobil anu paling aman di dunya

Naon bédana fénotip sareng genotip?

1) Naon genotip?

Kahiji-hijina, genotip nyaéta istilah anu dianggo pikeun ngartikeun hiji genetik individu make-up. Mimitina, istilah ieu diciptakeun ku ahli botani Denmark, ahli fisiologi jeung genetika Wilhelm Johannsen, dina taun 1903.

Ku kituna, konsép ieu bisa disederhanakeun ku cara jumlah sakabéh gén nu kapanggih dina mahluk hirup. . Salah sahiji cara pikeun mikanyaho prosés ieu nyaéta ngagunakeun kacang polong anu ditalungtik ku Gregor Mendel, bapa Genetika.

Dina waktos éta, anjeunna nganalisis sababaraha ciri, salah sahijina nyaéta warna siki anu tiasa konéng. atawa héjo. Dina hal ieu, kacang héjo miboga dua alél recessive, sedengkeun kacang konéng mibogadua alél dominan, atawa hiji alél dominan jeung hiji alél résésif.

Ku kituna, nalika mikirkeun aspék alél, Mendel ngarujuk kana susunan genetik kacang polong. Dina basa sejen, genotype nu. Biasana, genotip nyaéta bagian anu jarang ngalaman parobahan, ieu katelah mutasi, sabab sacara langsung ngarobah konstitusi genetik hiji individu.

Mutasi gén, sabalikna, dihartikeun salaku parobahan dina runtuyan DNA nu bisa ngawengku ti nukléotida tunggal nepi ka sababaraha pasang basa dina formasi genetik. Fenomena biologis ieu tiasa lumangsung sacara spontan, kusabab kasalahan anu disababkeun dina réplikasi DNA.

Nanging, éta tiasa diinduksi ku agén mutagen, sapertos radiasi atanapi zat kimia. Salaku conto, urang tiasa nyebatkeun heterochromia, anu nyababkeun panon gaduh warna anu béda, Sindrom Down sareng Fibrosis Cystic.

Tempo_ogé: Crase antara jam: 'ti 8 am ka 12 pm' atawa 'ti 8 am ka 12 pm'?

2) Naon éta fenotipe?

Sabalikna. leungeun, phenotype nujul kana ekspresi nu bisa dititénan tina genotype a. Ku alatan éta, éta ngawengku aspék morfologis, fisiologis, biokimia atawa malah molekular. Dina hal kacang Mendel, sipat héjo atawa koneng téh mangrupa fénotip, sabab mangrupa sipat anu bisa diobservasi.

Conto séjénna nyaéta warna panon hiji jalma, wangun bulu sato, jangkungna hiji. tangkal atawa tékstur bulu anak.Tapi, aya phenotypes anu henteu tiasa ditingali ku mata taranjang sapertos kasus anu disebatkeun di luhur, sapertos golongan darah.

Ku sabab kitu, perlu nerapkeun jinis téknik anu khusus, tapi kanyataan ieu henteu. ngarobah sipat phenotypic unsur ieu. Dina sagala hal, phenotype mangrupa hasil interaksi antara genotype mahluk hirup jeung lingkungan dimana eta kapanggih. Pikeun ngartos masalah ieu, urang tiasa mikir ngeunaan warna kulit.

Jalma anu kulitna cerah ngagaduhan ciri ieu kusabab kombinasi genetik kolotna, tapi paparan ka panonpoé tiasa ngajantenkeun warnana langkung poék atanapi beureum kusabab paningkatan mélanin. produksi. Saatosna, nada tiasa luntur sareng balik deui ka sateuacana.

Dina kecap sanésna, sanaos paparan panonpoé ngarobih warna kulit, éta henteu mangaruhan sifat asli kulit individu. Ku cara kieu, lingkungan bisa mangaruhan fénotip individu, tapi henteu ngarobah genotip.

Ahirna, bédana antara fénotip jeung genotip nyaéta genotip ngarujuk kana informasi anu aya dina DNA individu. Di sisi séjén, phenotype mangrupa kombinasi antara genotype jeung lingkungan, dihartikeun salaku ciri observasi mahluk hirup.

John Brown

Jeremy Cruz mangrupakeun panulis gairah sarta avid traveler anu boga minat jero dina kompetisi di Brazil. Kalayan latar dina jurnalistik, anjeunna parantos ngembangkeun panon anu ati-ati pikeun mendakan permata anu disumputkeun dina bentuk kompetisi unik di sakumna nagara. blog Jeremy urang, Kompetisi di Brazil, fungsi minangka hub pikeun sagala hal nu patali jeung rupa contests sarta acara lumangsung di Brazil.Didorong ku kanyaahna pikeun Brazil sareng budayana anu séhat, Jeremy tujuanana pikeun ngajelaskeun rupa-rupa kompetisi anu sering teu diémutan ku masarakat umum. Ti turnamén olahraga anu pikaresepeun dugi ka tantangan akademik, Jeremy nyertakeun sadayana, nyayogikeun pamiarsana pandangan anu wawasan sareng komprehensif kana dunya kompetisi Brasil.Leuwih ti éta, apresiasi jero Jeremy pikeun kompetisi dampak positif bisa boga ka masarakat drive anjeunna ngajajah kauntungan sosial anu timbul tina acara ieu. Ku nyorot carita individu jeung organisasi nyieun bédana ngaliwatan kompetisi, Jeremy boga tujuan pikeun mere ilham pamiarsa na aub tur nyumbang kana ngawangun kuat tur leuwih inklusif Brazil.Nalika anjeunna henteu sibuk milarian kompetisi salajengna atanapi nyerat tulisan blog anu pikaresepeun, Jeremy tiasa dipendakan neuleumkeun dirina dina budaya Brasil, ngajalajah bentang anu indah di nagara éta, sareng ngaraosan rasa masakan Brasil. Kalawan kapribadian vibrant sartaDedikasi pikeun ngabagi anu pangsaéna tina kompetisi Brazil, Jeremy Cruz mangrupikeun sumber inspirasi sareng inpormasi anu dipercaya pikeun anu milari sumanget kompetitif anu mekar di Brazil.