10 nagara panggedena di dunya dumasar wewengkon darat

John Brown 19-10-2023
John Brown

Nagara-nagara panggedena di dunya, diukur ku legana darat, nyaéta nagara-nagara anu miboga perluasan téritorial anu cukup badag, ngawengku lahan anu lega. Nagara-nagara ieu miboga rupa-rupa ciri géografis, iklim jeung budaya, sarta sawatara di antarana boga tanggung jawab pikeun sabagéan gedé produksi tatanén jeung peternakan sadunya, salian ti beunghar ku sumber daya alam.

Penyuluhan wilayah bisa ogé mangaruhan ékonomi jeung hubungan pulitik nagara, kitu ogé populasi sarta kapadetan populasi. Nagara-nagara anu lega lahan sering ngalaman tangtangan anu unik sapertos administrasi ékonomi, komunikasi sareng transportasi.

Nagara panggedéna, diukur ku luas darat, nyaéta:

#1 – Rusia

Rusia teh nagara panggedena di dunya, diukur ku luas daratan. Kalayan legana kira-kira 17.098.242 km², éta nyertakeun kira-kira 11% tina total wewengkon planét. Rusia ngawengku dua buana, Éropa jeung Asia, sarta wawatesan jeung sababaraha nagara, kaasup Finlandia, Éstonia, Latvia, Lituania, Polandia, Bélarus, Ukraina, Georgia, Azerbaijan, Kazakhstan, Mongolia, Cina jeung Koréa Kalér.

Nagara teh lega karagaman, legana gurun pasir, leuweung jeung gunung. Cai mibanda sababaraha walungan pangpanjangna di dunya, kaasup Volga jeung Lena. Éta ogé seueur danau, kalebet danau panggedéna di dunya, Danau Baikal. Rusia boga iklim buana, kalawanusum panas panas jeung usum tiris parah.

#2 – Kanada

Kanada teh nagara kadua panglobana di dunya, diukur ku legana darat, legana kira-kira 9.984.670 km². Tempatna di Amérika Kalér, diwatesan ku Amérika Serikat di beulah kidul, sareng Samudra Arktik, Atlantik sareng Pasifik di kalér, wétan sareng kulon, masing-masing.

Kanada ngagaduhan rupa-rupa bentang alam, diantarana. gunung, gunung, leuweung, dataran, situ jeung walungan. Éta ogé dipikanyaho ku bentang glasialna, kalebet Taman Nasional Banff, Taman Nasional Jasper sareng Taman Nasional Yoho. Kanada mibanda iklim sedeng sapanjang basisir wétan jeung kidul, sarta iklim kutub di kalér.

#3 – Cina

Cina mangrupa nagara panggedéna katilu di dunya nu diukur ku wewengkonna, kalawan legana kurang leuwih 9.706.961 km². Tempatna di Asia, jeung wawatesan jeung sababaraha nagara, kaasup Rusia, Koréa Kalér, Vietnam, Laos, Myanmar, India, Nepal, Pakistan, Afghanistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, Kazakhstan, Mongolia, Kyrgyzstan jeung Kazan.

Cina boga rupa-rupa bentang alam, kaasup gunung, dataran, walungan, gurun jeung wewengkon basisir. Éta kasohor ku walungan gedé sapertos Walungan Yangtze sareng Walungan Konéng, sareng daérah pagunungan sapertos Gunung Everest di Himalaya. Cina boga iklim variatif, ti iklim tropis di kidul nepi ka iklim Arktik dikalér.

#4 – Amérika Sarikat

Amérika Serikat (AS) nyaéta nagara panggedéna kaopat di dunya nu diukur ku legana darat, kira-kira 9.526.468 km². Tempatna di Amérika Kalér, sareng diwatesan ku Kanada di kalér sareng Mexico di kidul. Samudra Atlantik aya di wétaneun AS jeung Samudra Pasifik di kulon.

Amérika Sarikat miboga rupa-rupa bentang alam, diantarana gunung, dataran, leuweung, walungan, jeung basisir. Éta dipikanyaho ku pagunungan anu ageung, sapertos Rockies sareng Pagunungan Appalachian, sareng pikeun daérah alam anu ageung, sapertos Taman Nasional Yosemite sareng Taman Nasional Yellowstone. AS ogé mibanda iklim anu rupa-rupa, ti iklim tropis Hawaii nepi ka iklim Arktik Alaska.

#5 – Brazil

Brazil mangrupa nagara panggedéna kalima di dunya, diukur ku legana. wewengkonna, kalawan legana kurang leuwih 8.515.767 km². Tempatna di Amérika Kidul sarta wawatesan jeung sababaraha nagara, kaasup Venezuela, Guyana, Suriname, Guyana Perancis, Kolombia, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentina jeung Uruguay.

Nagara ieu miboga rupa-rupa bentang alam , kaasup leuweung, sawah, gunung, walungan jeung pantai. Dipikawanoh pikeun leuweung hujan Amazon na, nu mangrupa leuweung tropis panggedéna di dunya, jeung bentang alam rupa-rupa kayaning Pantanal, Serra do Mar, Curug Iguaçu, jeung Cerrado. Brazil boga aiklim tropis di kalér jeung subtropis di kidul.

#6 – Australia

Australia mangrupa nagara panggedena kagenep di dunya diukur ku legana darat, kalawan legana kira-kira 7.692.024 km². Tempatna di Oséania sareng mangrupikeun nagara terasing, teu aya wates darat sareng nagara sanés. Samudra Hindia di kulon jeung Samudra Pasifik di wétan.

Tempo_ogé: Kumaha ngabersihan sneakers bodas? Tempo 3 tips foolproof

Mibanda rupa-rupa bentang alam, diantarana gunung, dataran, leuweung, gurun jeung basisir. Dipikawanoh pikeun alam unik na, kalawan sato kayaning kangguru, kelenci pantai jeung manuk feathered. Australia ogé kasohor ku tempat wisata alam sapertos Uluru Rocks, Great Barrier Reef sareng Whitsunday Islands. Australia miboga iklim tropis di kalér, sedeng di kidul jeung gurun di tengah.

Tempo_ogé: Minuhan 13 kembang anu mawa tuah sareng énergi anu saé pikeun bumi anjeun

#7 – India

Nagara ieu katujuh panggedena di dunya diukur ku luas darat, kalawan sakitar 3.287 .263 km². Tempatna di Asia jeung wawatesan jeung sababaraha nagara, diantarana Pakistan, Cina, Nepal, Bhutan, Bangladesh jeung Myanmar.

India miboga rupa-rupa bentang alam, diantarana gunung, dataran, walungan, gurun jeung basisir . Dipikawanoh ku pagunungan Himalaya sarta walungan Gangga jeung Brahmaputra. India ogé kasohor ku bentang alam sapertos stépa Ladakh sareng basisir Goa. India boga iklim tropis di basisir jeung iklim sedeng di gunung.

#8 – Argentina

Argentina nu kadalapan.nagara panggedena di dunya diukur ku aréa darat, kalawan ngeunaan 2.780.400 km². Tempatna di Amérika Kidul, jeung wawatesan jeung sababaraha nagara, kaasup Chili, Bolivia, Paraguay, Brazil jeung Uruguay.

Nagara ieu miboga rupa-rupa bentang alam, diantarana gunung, dataran, leuweung, walungan jeung basisir. . Dipikawanoh pikeun Pagunungan Andes, Pampa (wilayah datar tengah) sareng Curug Iguazú. Argéntina ogé kasohor ku bentang alamna, sapertos daérah Glaciares sareng Estancias (padang), ogé budaya tango sareng polo na. Argéntina miboga iklim subtropis di kalér jeung sedeng di kidul.

#9 – Kazakhstan

Kazakhstan mangrupa nagara nu aya di Asia Tengah, mangrupa nagara panggedena kasalapan di dunya diukur ku lahan , kalawan ngeunaan 2.724.900 km². Watesna ku Rusia di kalér, Cina di wétan, Uzbékistan, Kyrgyzstan jeung Turkménistan di kidul jeung Laut Kaspia di kulon.

Wilayah ieu miboga rupa-rupa bentang alam, diantarana gunung, dataran, walungan jeung gurun. Nagara ieu ngagaduhan sababaraha pagunungan kalebet Tian Shan, Altai sareng Karatau sareng dipikanyaho ku danau ageung sapertos Danau Balkhash sareng Danau Alakol. Kazakhstan boga iklim kontinental, kalawan usum tiris kasar jeung usum panas panas.

#10 – Aljazair

Aljazair mangrupa nagara di Afrika Kalér, ayana di wates kalér buana jeung wewengkonMediterania. Nagara ieu mangrupa nagara panggedena kasapuluh di dunya nu diukur ku legana daratan, kira-kira 2.381.741 km². Wawatesan jeung Maroko jeung Sahara Kulon di kulon, Tunisia jeung Libya di wétan, sarta Niger jeung Mali di kidul.

Aljazair miboga rupa-rupa bentang alam, kaasup gunung, dataran, gurun jeung basisir. Éta dipikanyaho ku bentang gurun Sahara, kalebet Pagunungan Atlas, sareng bentang basisirna, kalebet oasis Tamanrasset. Iklim gurun darat jeung Mediterania di basisir.

Ieu sapuluh nagara panggedena di dunya. Penting pikeun disebatkeun yén inpormasi ieu tiasa robih ti waktos ka waktos kusabab parobihan politik atanapi acara sanés.

John Brown

Jeremy Cruz mangrupakeun panulis gairah sarta avid traveler anu boga minat jero dina kompetisi di Brazil. Kalayan latar dina jurnalistik, anjeunna parantos ngembangkeun panon anu ati-ati pikeun mendakan permata anu disumputkeun dina bentuk kompetisi unik di sakumna nagara. blog Jeremy urang, Kompetisi di Brazil, fungsi minangka hub pikeun sagala hal nu patali jeung rupa contests sarta acara lumangsung di Brazil.Didorong ku kanyaahna pikeun Brazil sareng budayana anu séhat, Jeremy tujuanana pikeun ngajelaskeun rupa-rupa kompetisi anu sering teu diémutan ku masarakat umum. Ti turnamén olahraga anu pikaresepeun dugi ka tantangan akademik, Jeremy nyertakeun sadayana, nyayogikeun pamiarsana pandangan anu wawasan sareng komprehensif kana dunya kompetisi Brasil.Leuwih ti éta, apresiasi jero Jeremy pikeun kompetisi dampak positif bisa boga ka masarakat drive anjeunna ngajajah kauntungan sosial anu timbul tina acara ieu. Ku nyorot carita individu jeung organisasi nyieun bédana ngaliwatan kompetisi, Jeremy boga tujuan pikeun mere ilham pamiarsa na aub tur nyumbang kana ngawangun kuat tur leuwih inklusif Brazil.Nalika anjeunna henteu sibuk milarian kompetisi salajengna atanapi nyerat tulisan blog anu pikaresepeun, Jeremy tiasa dipendakan neuleumkeun dirina dina budaya Brasil, ngajalajah bentang anu indah di nagara éta, sareng ngaraosan rasa masakan Brasil. Kalawan kapribadian vibrant sartaDedikasi pikeun ngabagi anu pangsaéna tina kompetisi Brazil, Jeremy Cruz mangrupikeun sumber inspirasi sareng inpormasi anu dipercaya pikeun anu milari sumanget kompetitif anu mekar di Brazil.